30 de juliol del 2011

CON UN PAR DE (ECO) BOLAS

Recupero una antiga entrada del blog. La ECOBOLA, con un par de "ecobolas"
Què és una ecobola? És un artefacte miraculós. Mireu que vaig escriure fa uns mesos :


No me’n puc estar, fins i tot els festius surt el físic que porto dins. M’explico. Estava escoltant la ràdio, la cadena SER, una emissora suposadament seriosa, i han passat un tall de publicitat sobre la “ECOBOLA”. Quines bajanades que diuen! Com que no n’he tingut prou, he buscat a internet i he trobat la pàgina ecobola. És un exemple del que jo deia sobre el magnetisme fa algunes entrades: que si rajos infraroigs que trenquen els enllaços de l’hidrogen i els ions negatius ... bla, bla, bla. En cas de que això funcionés (que n'estic segur que no) segur que no seria pels rajos infrarojos (perquè no n’emet la qual cosa suposaria un consum d'energia de la qual l’ecobola no disposa) que trenquen enllaços d’hidrogen (que no es poden trencar per infrarojos), etc. És un exemple paradigmàtic de anti-ciència. No hi ha res de veritat, de seriós, res! Alguns em poden dir que ho han provat i que funciona ... be, més enllà de l’autosuggestió, per afirmar una cosa així caldria veure l’efecte diferent de rentar amb ecobola i amb, per exemple, una piloteta de plàstic (dels “xinos, todo a un eulo”) a la rentadora. El mateix efecte. Proveu de substituir la ecobola per una pregària, la que vulgueu. El mateix efecte. Per últim, proveu de rentar només amb aigua; el mateix efecte: és evident, l’aigua és el millor dissolvent de l’univers. I l’apoteosi de la ruqueria és quan diuen que es “recarrega” deixant-la una hora al sol!!!  Com abusen de la bona fe de la gent. En fi, us proposo una llista de paraules que, quan estiguin incloses en qualsevol publicitat, us han de fer desconfiar del producte:

·         Magnetisme

·         Ions (positius, negatius, etc.)

·         Raig en totes les variants (Infraroig, ultraviolat, làser, còsmic, etc.)

·         Holograma

Si entreu a la seva pàgina web ja és per descollonar-se viu. Mireu què diuen a l'apartat "Funcionamiento":

"Se trata de poderosos rayos infrarrojos emitidos por las cerámicas naturales de la ECOBOLA BIOWASHBALL, que rompen las combinaciones de hidrógeno de la molécula de agua para aumentar el movimiento molecular. Esta acción procura al agua una gran capacidad de penetración y aumenta su poder de lavado.
• Emite iones negativos que debilitan la adherencia de las suciedades en las telas para que se separen fácilmente sin utilizar detergente.
• La ECOBOLA BIOWASHBALL mantiene un ph de un valor aproximado a 10, lo que equivale al ph normal de un detergente químico ordinario. Este ph es el que permite procesar eficazmente las manchas de grasas.
• Elimina los componentes de cloruro en el agua y disminuye su tensión superficial, aumentando así su capacidad de lavado.
• Finalmente la ECOBOLA BIOWASHBALL elimina los microorganismos patógenos contenidos en el agua de lavado de su lavadora, proporcionándole una ropa limpia y sana."

Això no és ciència, és pura xerrameca, buida sense sentit, com allò que va dir un amic dels "CRM amb applets en java"  (si ho llegeixes, te'n recordes?).
Anem a descollonar-nos una mica, analitzant CIENTÍFICAMENT el text.

"Poderosos rayos infrarrojos ...", sembla que és com un làser intergalàctic, no? que surt de les ceràmiques , ZAS!  fulmina al terrible enemic de l'imperi. M'estic imaginant una escena de "La guerra de les galaxies" en versió rentadora.

"Emite iones negativos". Anem per aquí, aquí hi ha tema. Primerament no emet una meeeeeerda, com tots els aparells i enginys que diuen emetre ions negatius. La natura és neutre i cada cop que es genera un ió negatiu (carregat elèctricament) se'n genera un altre de positiu que el compensa. No hi ha més. A més, per generar ions cal energía (i bastant per cert), energia real, no mística ni parapsicològica, no energia "positiva" ni "negativa", no, energia i prou: electricitat, altes temperatures (milers de graus), etc. Què collons ha d'emetre ions negatius!!! ni positius, ni hòsties en vinagre.

"mantiene un ph de un valor aproximado a 10". El pH de l'aigua es pot modificar afegint-hi certes substàncies (lleixiu, sosa, etc., per exemple) però sense aportar material no canvia el pH. I com la ecobola no es consumeix, no aporta materials que es dissolguin en l'aigua doncs no pot canviar el pH: química de batxillerat.

"Elimina los componentes de cloruro en el agua". Mireu, clorurs clorurs a l'aigua n'hi ha pocs, excepte si és salada i a més no fan nosa per rentar. El que sí que fa nosa per rentar és la calç que endureix l'aigua i dificulta el rentat. Per això se li afegeixen certs additius als detergents. Però, eliminar els clorurs, res de res. I si els eliminés, a on anirien?, serien abduïts per les ceràmiques miraculoses de l'ecobola i enviats a una altre dimensió?

"elimina los microorganismos patógenos", doncs això potser podria ser veritat. Els deu eliminar a cops de bola (o "por mis bolas!") o per cansament o morts de fàstic.

En fi, que us aconsello que enlloc d'una ecobola hi fiqueu dues pedres de riu que tindran, com  mínim, el mateix efecte i us estalviareu els 30 € que fan pagar per aquest tros de plàstic completament inútil, excepte pel que els fabrica i comercialitza que es deu haver fet ric.

Ah! i per cert, si finalment decidiu passar-vos a l'ecobola us aconsello un accessori molt efectiu: 
Es tracta d'una "estampeta" de Santa Rita (Santa Rita, Rita Rita, lo que se da no se quita, que diria qui us l'ha vengut) patrona dels impossibles. Pengeu-la amb cinta adhesiva al lateral de la rentadora. La seva intercessió emetrà raigs celestials que trencaran els enllaços covalents intergalàctics i els diabòlics bacteris patògens aconseguint  la roba blanca d'un blanc "celestial" i la de color amb colors "divins". Us ho juro!


Bones eco vacances (no sé si d'econòmic o ecològic) a totes i tots


28 de juliol del 2011

POLÍTICS versus TÈCNICS


Fa poc s'han constituït els nous governs municipals i voldria fer un petit comentari sobre les designacions per regidors i regidores de diferents ajuntaments. Una crítica comú, i crec que injustificada, és la poca competència tècnica dels polítics. Per exemple, es critica que un regidor/a de sanitat no sigui metge, o un de "noves tecnologies" no sigui informàtic i fins i tot que un de comunicació sigui tartamut o un d'esports sigui minusvàlid. Jo crec que això no té raó de ser. Per ser regidor d'urbanisme no cal ser arquitecte i fins i tot, jo personalment, conec casos on és tot el contrari. Quan un polític es posa a fer de tècnic, els tècnics (que no han estat escollits a les urnes) es posen a fer de polítics, amb resultats nefasts per regla general.
Una de les funcions dels polítics és la direcció política dels governs, és a dir, aplicar el programa amb el que es van presentar a les eleccions (i van guanyar) i amb els mitjans de que disposen. No han  de ser tècnics. De tècnics ja n'hi ha a l'administració, que en saben i estan formats.
És molt important tenir clar què ha de fer un polític i què un tècnic. I no sempre és el cas. Jo he conegut polítics que, al dia següent de ser nomenats regidors d'obres, es creuen investits de la sapiència divina en l'àrea que se'ls ha assignat i es posen a dirigir la brigada d'obres com si fossin aparelladors. O regidors de comunicació que es creuen periodistes. I viceversa. I tècnics de hisenda que li diuen al regidor/a quines polítiques econòmiques s'han de fer.
Aqui ho deixo, ja me'n direu alguna cosa