25 de novembre del 2011

ECOTAXES


Darrerament sembla que s’estan posant de moda les ecotaxes. Molts sectors parlen  d’ecotaxes i de la seva aplicació, uns a favor i altres  contra. És per això que voldria fer algunes reflexions sobre aquest model tributari, presumptament ecològic, però que de vegades d’ecològic no en té gaire.

Una ecotaxa és un tribut que té com a finalitat bàsica la preservació d’un be ambiental (l’atmosfera,  els rius, l’aigua, els boscos, etc.). Si no es dóna aquesta finalitat de preservar el medi ambient no podem parlar d’ecotaxa, és pura i simplement un impost més disfressat amb l'etiqueta “eco”. De fet, perquè una ecotaxa sigui autènticament ecològica cal que es donin, com a mínim, dues condicions.

En primer lloc, cal que l’aplicació de l'ecotaxa serveixi d’incentiu a la conservació del be, normalment per la via de la disminució del  seu consum. Per això cal que la demanda sigui “elàstica”, és dir, que l’augment de preus que representa la ecotaxa comporti una reducció significativa d’aquest consum. Encara que pugui semblar evident, això és un fet que no sempre es dóna en la pràctica, principalment per manca d’alternatives al consum d’aquest be. Un exemple són els combustibles fòssils, la benzina. Si tenim un vehicle amb un cert consum, per molt que pugin els preus el nostre consum no es reduirà significativament si no tenim alternatives (no tenim combustibles alternatius, manca transport públic, etc.) i per tant el consum segueix igual, més o menys. En aquestes condicions és de pocavergonya parlar d’ecotaxa. Es tracta pura i simplement d’una taxa amb afany recaptador, sense cap relació amb el medi ambient.

En segon lloc, els ingressos generats per l’ecotaxa han d’anar destinats a la recuperació del medi ambient, preferentment a aquell sobre el que es grava l’ecotaxa. Per exemple, els ingressos provinents del cànon de sanejament que grava els abocaments d’aigües residuals, es dediquen al sanejament dels rius i aigües, al menys teòricament (una altra cosa seria discutir si s’han de fer depuradores al Pirineu o al Baix Llobregat…). Amb això es compleix el segon requisit.

Inventar suposades ecotaxes sobre les pernoctacions hoteleres no compleix cap d’aquestes condicions. Primerament perquè la intenció no és en absolut provocar una reducció del consum de res, ni d’aigua, ni generar menys residus ni preservar els boscos o els rius, ni molt menys del nombre de pernoctacions hoteleres (que és una important font d’ingressos) i que podria portar el risc de “matar la gallina dels ous d’or”. En segon lloc, perquè els ingressos que s’obtinguin no es poden dedicar a preservar cap be ambiental directament lligat al fet imposable.

Tots aquells que volem un medi ambient adequat, una societat sostenible, hem de fer un esforç per què les posicions siguin serioses, per dir a les coses pel seu nom, amb rigor. El fet de disfressar d’ecològic a un impost que no ho és, és una frivolitat que no contribuirà en res a millorar la consciència dels problemes mediambientals ni a resoldre'ls i produirà un cert desprestigi dels temes mediambientals en el ciutadà en general.  La mala consciència de molts sectors de la societat, pel seu (mal) comportament mediambiental, porta darrerament a afegir “eco”, “bio”, “verd”, “natural” i altres paraules a coses que no tenen res de positiu per l’ecologia, la biologia o el medi natural. Cal, doncs, sota el meu punt de vista, ser molt crítics i rebutjar aquestes  manipulacions matusseres, que només persegueixen despistar al ciutadà.

Aprofito aquesta oportunitat per donar un crit d’alerta, perquè no s’aprofiti el progressiu augment de consciència del ciutadà respecte als temes mediambientals per “fotre-li canya” i obtenir més recursos. Les ecotaxes són un bon instrument pel medi ambient si es porten correctament. És conegut que els productes realment ecològics de vegades són més cars que els que no ho són (per exemple una bombeta de baix consum és més cara que una d’ordinària). Si fem que els productes menys ecològics “paguin” el consum de “medi ambient” que fan (allò que els experts en diuen “internalitzar els costos externs”) mitjançant una ecotaxa que alhora serveixi per abaratir els productes ecològics haurem fet una bona feina pel medi ambient. Per exemple, seria molt bo ficar una ecotaxa sobre els combustibles fòssils (benzina) sempre que es disposi d’alternatives reals (biocombustibles, transport públic) i aquestes alternatives estiguin subvencionades amb els ingressos de les ecotaxes. El resultat seria neutre, allò que es recapta per un costat és el mateix que està subvencionat per un altre Apliquem ecotaxes als productes més contaminants (piles, pintures amb dissolvents, olis minerals, etc.) i subvencionem els productes menys contaminants.  En resum, ecotaxes sí, però amb “eco” d’ecologia, no amb “eco” d’economia. Que no ens prenguin el pèl.

21 de novembre del 2011

ET MAINTENANT (i ara què?)



I què ha de fer el PSC ara?

Doncs res especial, el que ha fet sempre: defensar el feble.

O millor, el que hauria d'haver fet sempre.

L'electorat ha castigat moltes coses, cal saber llegir-lo i rectificar. No es pot ser socialista i donar 10.000 milions a l'Església catòlica, si ets del PP sí que ho pots fer. No es pot ser socialista i donar diners per rescatar els bancs mentre la gent pateix per no poder pagar la seva hipoteca, si ets del PP sí que ho pots fer. No es pot ser socialista i posar-se uns grans sous del copó, si ets del PP sí que ho pots fer i sense vergonya. No es pot ser socialista i corrupte, si ets del PP sí que ho pots ser. No es pot ser socialista i apujar els impostos indirectes, el PP sí que ho pot fer. No es pot ser socialista i estar més pendent dels mercats de dels aturats, si ets del PP sí que ho pots fer. Si als comptes et sobren diners, guarda'ls per quan vinguin mal dades, i no els reparteixis (400 €) amb "tarifa plana", igual per tu que per la duquesa de Alba. Si vols que la gent tingui fills posa les condicions (igualtat, guarderíes, etc.), no reparteixis "xecs nadó" i menys amb "tarifa plana" (2.500 € per nadó), el PP no ho hagués fet millor, igual per tu que pel príncep Felip. Fes la política que el teu electorat espera de tu, per allò que t'han votat, no et pensis que són imbècils, que si fas la política de la Merkel i el Sarko només et votaran ells dos (potser ni això) i el teu electorat et farà una botifarra de pagès. Etc., no segueixo, però en tinc més. I m'ho he estat callant fins avui per allò de no donar munició a l'enemic. Però ja no podía més.

Ara toca donar-se una dutxa, treure'ns la merda i els paràsits que se'ns han anat enganxant. Quedar amb la pell nua, sense abrics cars, sense aire condicionat, sense cotxe oficial, anar en transport públic, sentir el fred i la calor, la pluja, mullar-se els peus quan hi ha un bassal. Viure amb 1000 euros al mes. I tornar a connectar amb el que no havíem d'haver desconnectat mai.

Carme Chacón, amb dos collons. La primera ministra (dona, vull dir) de defensa d'aquest país. Un valor de futur. Tot i saber que anava a l'escorxador, va encapçalar les llistes. Com la infanteria. Aquesta dona té futur, més futur que passat. Es va a foguejar per l'assalt final. Jo havia pensat canviar la meva foto del facebook amb ella després de les eleccions, però ho he meditat i no. Què cony! És un honor tenir aquesta foto al costat de Carmen Chacón, la dona amb més collons i més ben posats d'aquest país.

I torno a la dutxa. Molta merda. A veure si aquest XII è Congrés que ve serveix per posar els dinosaures al museu. I als "professionals" del partit a la cua de l'INEM. Que la política no és una professió, és una situació. I ho dic perquè, mirant la llista del PSC, que jo he votat per cert, he vist que hi ha gent que no té ofici, que no han fet res més que "fer política", en el pitjor sentit de la paraula, intrigar, manipular, sense contacte amb la fàbrica, l'oficina, l'obra. Fora ja, ja toca. Que el congrés no es tanqui en fals, només amb aplaudiments als de sempre, amb unanimitats del 100%. El PSC ha perdut les generals, va perdre les autonòmiques i en les municipals va registrar el seu pitjor resultat, perdent la capital de Catalunya i un munt de municipis. I aquí no passa res!. Bé, Montilla va dir que presentaria la seva dimisió al Congrès, pero, i els demés?  la resta de la camarilla? I fins i tot a algú se'l premia anant en posicions de capçalera a la llista del Congrés de Diputats perquè pugui gaudir de bon sou i bona pensió i jubilació. Com a premi per haver dut el PSC a la situació actual, en lloc del que realment mereixeria: una puntada al cul. Quina colla de pocavergonyes!

Del PP ja sé el que puc esperar obtenir. El que em fotria és que el PSC segueixi el mateix camí.