26 d’agost del 2011

Classe de Física per Economistes: El pèndul simple


Un  pèndul simple és un objecte extremadament senzill d’entendre. Es tracta d’una massa M penjada d’un fil, de massa molt més petita que M de manera que la seva influència és despreciable, i de longitud L. La teoria demostra que aquest pèndul, un cop allunyat de la seva posició d’equilibri (posició 1), oscil·la entre les posicions 2 i 5 amb una amplitud a. Si no hi ha fregaments el pèndul continuarà a moure’s així per secula seculorum. En presència d’algun tipus de força que freni el pèndul (fregaments amb l’aire per exemple) el moviment anirà baixant d’amplitud fins aturar-se, al cap d’un temps que dependrà del fregament. A més fregament més aviat s’aturarà. A menys fregament més durarà la oscil·lació. Lògic, oi?




La idea bàsica que cal retenir de tot això és que un moviment oscil·latori no s’atura si no hi ha fregament. I en el cas de que, a  més, hi hagi una força externa que vagi alimentant d’energia l’oscil·lador (el pare que empeny al seu fill en un gronxador, per exemple) l’amplitud del moviment anirà augmentant, fins que passi alguna desgràcia o s'aturi la força que l'empeny. L’única cosa que atura un moviment oscil·latori, i pot portar el pèndul a la seva posició de repòs i d’equilibri, és la força del fregament. I, què és un fregament?, quines característiques té?. Bàsicament el fregament és una força que té la peculiar característica de ser sempre contraria al moviment, sempre "porta la contraria". I dissipativa, que vol dir que mai aporta energia, sempre la gasta, arrabassa energia al sistema i la dissipa, normalment en forma de calor.


Quina lliçó en podem portar d’això a l’economia? L’economia actual, globalitzada, es comporta de forma similar a un pèndul sense cap fregament. Fins i tot, hi ha elements que alimenten el pèndul de l’economia i dels mercats, aportant moviments especulatius sense aportar-hi res més, ampliant les oscil·lacions. Aportant inestabilitat, les oscil·lacions no s’aturen mai, i per frenar-les cal una “força de fregament econòmic”. I aquest paper el pot jugar un impost a les transaccions financeres, com per exemple la taxa Tobin o altres iniciatives similars.

Per exemple, imaginem algú que tingui 1000 milions de dòlars. Pot comprar bons del tresor dels USA i esperar que en la borsa pugin ràpidament, en uns minuts, una mica (degut a l’augment de la demanda que ell mateix ha generat!), molt poc (per exemple un  0,01%, la qual cosa donaria un benefici de 100.000 €, en pocs minuts). Immediatament, el broker, vendria els bons i compraria petroli  (per exemple), que en uns minuts podria passar de 110 $/barril de Brent a 110,10$/barril de, amb un benefici de un 0,1% (que representa 1 milió de dòlars) i desprès comprar deute espanyol o grec i així tot el dia. I l’endemà torna a començar, una altra oscil·lació del pèndul. I així cada dia mentre no hi hagi un “fregament” que aturi el pèndul. Quin podria ser el fregament que aturés el pèndul?. Doncs una taxa als moviments especulatius a curt termini. Si qualsevol moviment de capitals estigués taxat a, per exemple, el 0,1% que és una quantitat insignificant comparada amb qualsevol taxa o impost que paguem tots (IVA, Impostos de societats, etc.) això faria que tots el moviments especulatius a curt termini com els que he esmentat abans deixessin de ser rendibles o que fins i tot donessin pèrdues. S’aturaria el pèndul, o si més no s’amortiria de manera important. Els inversors, per maximitzar els beneficis, haurien de buscar inversions a més llarg termini i que donessin rendibilitats superiors a la taxa, en l’economia productiva y no en la especulativa. Els moviments especulatius a curt termini anirien amortits o anul·lats per la taxa.


Els paral·lelismes entre física i economia són molt grans i no s’aturen aquí. De fet, i en el fons, el substrat matemàtic i filosòfic és molt similar. Però, sense entrar en detalls matemàtics, amb el sentit comú també s’arriba a les mateixes conclusions. Però molts dels nostres dirigents no saben física ni sentit comú. O sí que el tenen?


21 d’agost del 2011

NO HAY METROS DE TELA SUFICIENTES ...



Ayer, escuchando las noticias, yo, que me confieso socialista, de las de carné, de las pegacarteles, de base, vamos, de las convencidas e incondicionales que defienden a veces lo indefendible porque intenta comprender que hay razones de peso para hacer tal o cual cosa que, a primera vista parece contraria a mis ideas ... Pues no entiendo a este gobierno nuestro y a este país. La estampa de ayer, de nuestro jefe de gobierno saludando al jefe de una potencia extranjera, una teocracia antidemocrática, machista, misógina y retrógrada, y sus secuaces. Que no vino a España como jefe de estado extranjero, ¡no!, sino que vino como jefe de la mayor secta religioso-pederasta de este mundo. La que ha organizado más manifestaciones contra el gobierno democrático español, financiadas por las subvenciones del propio gobierno español, ¡que les hemos dado un pastón! y les hemos pagado los autocares y los bocadillos para que se manifiesten contra lo que las instituciones democráticas de este país han acordado. Y encima, compañero Zapatero, tu les has aumentado la subvención, reciben más contigo que con Aznar.
¿Negoció Zapatero, en su última visita al Vaticano, más "guita" para que no salieran a la calle? para eso no tengo respuesta pero hasta ahora parecía que estaban más calmaditos. 
Hasta ahora, con esos curas gordos, brillantes, bien nutridos, para los que no hay metros de tela suficiente para hacerles el fajín que rodea esos espléndidos vientres hinchados por sobrealimentación, supongo que no de patatas. ¿Cuantos quilos de marisco regados con buen vino han sido capaces de comerse mientras la gente se moría de hambre y miseria, mientras las inversiones financieras de la banca del Vaticano, aliadas de las mafias internacionales, financiaban el tráfico de armas para mantener los conflictos que les eran rentables? ¿No son esos mercachifles, los curas de la época contra los que se despachó y arremetió Jesús (por ejemplo esto)? ¿Esto es lo que pretendía cuando los ridiculizó (por ejemplo esto otro)? ¿Acaso este es el Cristo pobre que atiende a los pobres o es el Cristo que protege y ampara a los pedófilos, pederastas, mafiosos, sicarios, asesinos? Porque mi pregunta es, si yo predico todo lo que termina en "dad" (solidaridad, caridad, honestidad, generosidad...) ¿cómo es posible que vivan como viven, con ese nivel de lujo y ostentación? Que coman lo que comen, creedme "lo se de buena tinta", ¿Cómo es posible que un padre o una madre estén celebrando un banquete y, alrededor, estén sus hijos desfallecidos, enfermos, desnutridos, analfabetos... al borde de la muerte? ¿Es esta la iglesia de Jesús? ¿El nazareno? ¿El hijo de José, el carpintero? ¿El que ayuna para pensar en hacer el bien? ¿El que se quita el pan de la boca para dárselo al hambriento?. 
Si Jesús levantara la cabeza y viera la casa de lenocinio en el que han convertido su chiringuito, se volvía a crucificar él solito, o simplemente se moriría de vergüenza y estupor.



A renglón seguido de ver a este personaje caduco, miembro de las juventudes hitlerianas en su juventud, en las noticias de "La Sexta" explican las ideas que han tenido algunas empresas para, con poco dinero o con unos céntimos, vacunar a un niño o con lo que cuesta un café dar de comer a 4 niños un día o por lo que cuesta un gintonic lo mismo a una docena de niños: que estampa de ciudad, de país, sólo faltaba el difunto bajo palio. ¡Ah! y la policía ayudando a los curas en su tarea, repartiendo hostias por doquier ...
Y sobre todo quiero que conste que respeto las creencias personales de cada uno, que entiendo que las personas a veces necesitamos líderes o muletas y que se necesita creer en algo aunque sea en Jesús, Alá, Buda, las energías cósmicas o en las piedras de cuarzo. Pero no puedo respetar ni compartir nada con ese negocio asqueroso que desde hace más de 2000 años tienen montado a través de la manipulación para el sometimiento, miedo y aborregamiento de las personas, los que se dicen sucesores de Jesús, el hijo del carpintero.

Lola Celdran