28 de juliol del 2011
POLÍTICS versus TÈCNICS
Fa poc s'han constituït els nous governs municipals i voldria fer un petit comentari sobre les designacions per regidors i regidores de diferents ajuntaments. Una crítica comú, i crec que injustificada, és la poca competència tècnica dels polítics. Per exemple, es critica que un regidor/a de sanitat no sigui metge, o un de "noves tecnologies" no sigui informàtic i fins i tot que un de comunicació sigui tartamut o un d'esports sigui minusvàlid. Jo crec que això no té raó de ser. Per ser regidor d'urbanisme no cal ser arquitecte i fins i tot, jo personalment, conec casos on és tot el contrari. Quan un polític es posa a fer de tècnic, els tècnics (que no han estat escollits a les urnes) es posen a fer de polítics, amb resultats nefasts per regla general.
Una de les funcions dels polítics és la direcció política dels governs, és a dir, aplicar el programa amb el que es van presentar a les eleccions (i van guanyar) i amb els mitjans de que disposen. No han de ser tècnics. De tècnics ja n'hi ha a l'administració, que en saben i estan formats.
És molt important tenir clar què ha de fer un polític i què un tècnic. I no sempre és el cas. Jo he conegut polítics que, al dia següent de ser nomenats regidors d'obres, es creuen investits de la sapiència divina en l'àrea que se'ls ha assignat i es posen a dirigir la brigada d'obres com si fossin aparelladors. O regidors de comunicació que es creuen periodistes. I viceversa. I tècnics de hisenda que li diuen al regidor/a quines polítiques econòmiques s'han de fer.
Aqui ho deixo, ja me'n direu alguna cosa
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
5 comentaris:
Yo elijo restauraçio que me gusta el Gin-Tonic, o festejos que tambien me va la juerga jejeje
Coincido con la idea de que un político no tiene por qué tener conocimientos técnicos propios del ámbito del que sea responsable, lo que no tengo tan claro son los conocimientos y cualidades que ha de poseer un político para poder desempeñar con eficiencia la labor para la que está encomendado.
Me inclino por pensar que un buen político ha de ser, fundamentalmente, un buen gestor y ha de saber desarrollar esa gestión con el enfoque social que emana de sus ideales políticos, pero para ello ¿no se le debería exigir dotes de liderazgo si ha de dirigir o coordinar a un equipo? ¿no se le debería exigir un determinado nivel cultural y/o académico acorde con el órgano institucional que va a representar?
El símil laboral más ajustado a la función de un alcalde lo encuentro en el de gerente de una empresa ¿a alguien se le ocurriría aspirar a ese puesto directivo careciendo de los conocimientos y el nivel académico preciso?.
No es que abogue por la “titulitis”, pero con este grado de exigencia no nos ha de extrañar que luego tengamos ministras que largan eso de miembros y miembras y se queden tan tranquilas.
Sr. Sola, em trec el barret. Té més raó que un sant!
I vostè Sr. Bayó, és tècnic o és polític (no m'ha quedat prou clar...).
Les dues coses, segons el lloc i el moment. Tècnic per formació, polític per vocació
Respecte de polítics ineptes i ridículs us convido allegir l'article de l'Arturo Perez-Reverte que us dono referencia tot seguit. És un exemple.
http://www.perezreverte.com/articulo/patentes-corso/528/alfonso-xiii-ese-franquista/
Publica un comentari a l'entrada