14 de març del 2012

DÈFICIT FISCAL





De dèficit fiscal probablement n'hi hagi, no sé quin ni quant, però ha d'haver-n'hi, més que res perquè, si no n'hi hagués o hi hagués superàvit ja s'encarregarien alguns de dir-nos que mengem a costa d'ells, de la resta d'espanyols. Per tant ha d'haver-n'hi.

Dit això, no és lògic que hi hagi? (una altra cosa és quant)

Hi ha moltes coses que encara són competència de l'Estat (grans infraestructures, aeroports, AVE, exèrcit, pensions, prestacions per desocupació,beques, lluita antiterrorista, exteriors, ONU, ambaixades, òrgans de govern, Congrés i Senat, cooperació internacional, etc., no en faré la llista) i, si l'Estat no es quedés una part dels ingressos, resultaria que nosaltres no contribuiríem a aquestes despeses. Cal pagar les fragates que protegeixen als pescadors de l'Índic encara que no proveeixin combustible o es gastin els sous a Catalunya. I, d'altra banda, també és lògic que Catalunya, amb una renda per càpita superior a la mitjana, contribueixi més (IRPF, IVA, etc.) que d'altres territoris.

Per tant, aquest 5,8% de dèficit (o 8% segons com es calculi) quedaria en només un 2 o 3% com a molt. I, si acceptem el principi de solidaritat (si reclamemun 0,7% per al tercer món, què menys que un 1,5% entre les terres d'Espanya), el dèficit fiscal se'ns pot quedar entorn al 1%. Que són diners!, sí clar!, però no el que diuen els nacionalistes.

O sigui que, si volen que m'ho cregui, que facin unta al llapis, facin bé els comptes i ho expliquin bé, sense trampes. O ens prenen per rucs i volen despistar el personal dient que les retallades són culpa del dèficit fiscal en lloc es la seva pèssima gestió. Que l'Estatut és el mateix que amb el tripartit i amb el tripartit no es van fer aquestes retallades!

Es tracta, i ho hem de tenir clar, d'un nou model de país, per Catalunya i per Espanya. No és un problema de diners. Volen reduir als treballadors a condicions de precarietat per poder imposar el seu model, sanitat privada, escola privada, plans de pensions privades, diners per la banca i per l'esglèsia i res pel poble. Fer que el sector privat, on ells guanyen els diners, guanyi pes en detriment del sector públic i, a més a més, putejant als funcionaris mileuristes. I, s'omplen la boca de la paraula "Catalunya".

És que ens prenen per gilipolles i així ens va

4 comentaris:

Quim F ha dit...

Al poble en què visc tinc un alcalde que, fent el compte de la vella, ha decidit fer per gestió directa tots els serveis que estaven externalitzats. No hi fa res que sigui economista, de fet no ha exercit mai, sinó que es guia per una conversa de cafè per argumentar. El mateix passa amb les balances fiscals. No valen els comptes de la vella. No es parla de impostos contra transferències a la Generalitat, s'hi sumen les inversions i la part proporcional de la gestió global, inclòs l'Instituto Cervantes i la Guardia Civil. El desnivell es produeix descomptant pensions i subsidis, que són individuals. El 5'8% només s'assoleix si considerem que el Prado és en un 15% català, i que l'estació de l'AVE de Saragossa també. Sense això representa el 8%.

Ara bé, la prova del nou de tot plegat és quan compares les rendes familiars disponibles. Per un principi de redistribució de la riquesa (no és solidaritat si és obligatòria) el que no pot ser és que la 3era comunitat en riquesa sigui la novena després del repartiment. Això si que és expoli.

Evidentment que amb aquestes xifres hi ha tres models de resposta: fer el ploramiques dient que dolents que són els altres, demanar que ens prenguin més diners per ser més pobres i virtuosos, o defensar allò que és nostre. I, de moment, sembla que el poble està dividit entre plorar i ser més virtuós.

Quim F ha dit...

I per acabar, per una persona com tu, de temperament científic, et deixo l'enllaç al document de la conselleria, perquè l'analitzis i en puguis treure conclusions. Jo faré el mateix. A reveure.

LB ha dit...

No m'has deixat l'enllaç!!!

Quim F ha dit...

L'enllaç!
http://www20.gencat.cat/portal/site/economia/menuitem.6135b456613b7f9af813ae92b0c0e1a0/?vgnextoid=71876e6b77649210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=71876e6b77649210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default